Voermanstraat

Beschrijving

Doodlopende weg aan de zuidoostzijde van de Oostrozebekestraat, zogenaamd naar een daar eertijds uitgebaat café.

Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 wordt weergegeven dat de weg, waarlangs kleinschalige landelijke bebouwing, nog door middel van kleine landwegjes met de huidige Paander- en Lakenstraat verbonden is. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) "Sprielwegel" genoemd, ook omschreven als "voetweg van d'hoeve Albert Devolder naer degene Jan Rebry met eenen zijde tak leydende naer den weg genaemd Kortrijkstraet".

Woon- en agrarische functie. Nummer 4, gerenoveerd, eenlagig, 19de-eeuws boerenarbeidershuisje onder zadeldak (Vlaamse pannen) met parement thans voorzien van siercementering en beschildering; segmentboogopeningen (nieuw schrijnwerk) en luiken met duimen en klemmen; recentere haakse vleugel.

Auteurs: Callaert, Gonda