Geografisch thema

Weggevoerdenstraat

ID
12712
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12712

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen de Godshuisstraat ten zuiden en het kruispunt Zuid-Australiëstraat - Rijselstraat ten noorden. Zogenaamd naar de tijdens de Eerste Wereldoorlog weggevoerde krijgsgevangenen die als werkweigeraars in Duitsland dwangarbeid dienen te verrichten.

Het kadaster registreert in 1929 de in het begin van de jaren 1920 uitgevoerde aanleg van de straat, samen met de Zuid-Australiëstraat en de Oudstrijdersstraat deel van de "Zuid-Australiëwijk" waar de sociale bouwmaatschappij De Deeve in totaal 35 sociale woningen laat optrekken (zie Zuid-Australiestraat).

Woonfunctie. Gekoppelde interbellumpanden waarvan enkele voorzien zijn van al dan niet verharde, laag omhaagde of ommuurde voortuintjes, deel uitmakend van de eenheidsbebouwing in de woonwijk met huisnummers meegaand met de Zuid-Australiestraat.
Aanvullende, vrijstaande eengezinswoningen daterend uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1929/65.
  • VANNESTE H., Meulebeke, in HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 107.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Weggevoerdenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12712 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.