Korte verbindingsstraat in het dorpscentrum, tussen de Pittemstraat ten oosten en de Statiestraat ten westen. Zogenaamd naar het vredegerecht dat samen met een conciërgerie en het brandweerarsenaal in 1869 wordt ondergebracht in de voormalige 19de-eeuwse jongensschool op de zuidelijke hoek met de Pittemstraat, waar vanaf 1925 ook het gemeentehuis wordt gehuisvest; dit gebouw, waar het vredegerecht tot 1970 zitting houdt, wordt later nog verbouwd (zie Pittemstraat nummer 31/ Wetstraat nummer 3).
De aanleg van de Wetstraat dateert van het einde van de 19de eeuw en gaat terug op het tracé van een smalle verbindingswegel, vermeld als "bachten broucke wegel" op een kaart in het landboek van 1654-1656, rechtgetrokken in de loop van de 18de eeuw en met vrijstaande bebouwing aan zuidzijde weergegeven op een kaart uit het leenboek van het leenhof Bosterhout van 1785, met in het verlengde de huidige Nieuwstraat (afb.).
Op de Atlas der Buurtwegen (1846) "Bagten Broeke wegel" genoemd of "voetweg uyt de dreef genaemd Abeelendreef naer de Thieltstraet langs den hof Cornelis", met nog steeds sporadische bebouwing aan de zuidzijde. Tijdens de "slag om Meulebeke" op 26 en 27 mei 1940 raken enkele huizen in de straat zwaar beschadigd.
Na overbrenging van zowel het brandweerarsenaal (zie Karel van Manderstraat nummer 26), het politiebureel (zie Oostrozebekestraat nummer 90) als de gemeentediensten (zie Markt nummer 1) eind jaren 1970 - begin jaren 1980, plant men recent de sloop van het voormalige gemeentehuis voor een vervangend nieuwbouwcomplex van drie bouwlagen met lokalen voor de muziekacademie, sociale woongelegenheden, ondergrondse parkeerplaatsen en geïntegreerde woning, te realiseren door de Roeselaarse Sociale Bouwmaatschappij De Mandel.
Woonfunctie; 20ste-eeuwse rijbebouwing tot twee bouwlagen onder pannen zadel- of schilddak (nok evenwijdig met straat). Nummers 6-8, woonhuizen opgericht in 1929 met roodbakstenen lijstgevels, venstertraveeën met licht uitkragende bovenbouw oplopende in tuit- (nummer 8) of trapgevel (nummer 6, zes treden) en segmentboogopeningen; nummer 8 met dito poort; nummer 6 met onderbouw aangepast in typerende wederopbouwstijl met natuurstenen bovendorpel en simili-omlijsting. Gelijkaardige wederopbouwstijl bij nummer 11.
- Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1929/37.
- Oud-gemeentehuis maakt plaats voor 14 woongelegenheden, in Het Nieuwsblad, 17 februari 2004.
- VANNESTE H., Meulebeke, in HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 107.