Geografisch thema

Wolvenstraat

ID
12715
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12715

Beschrijving

Straat met gebogen verloop aan de noordzijde van de Paanderstraat; noordelijk deel als voetgangerswegel tot aan de Oude Paanderstraat. Naar verluidt zogenaamd naar een in de 17de eeuw in omgeving gebeurd dodelijk ongeluk, waarbij een meisje door wolven wordt verscheurd.

Het tracé van de weg met beperkte, landelijke bebouwing wordt weergegeven op een kaart bij het landboek van 1654-1656 als noordelijk onderdeel van de "straete van de Pandere naer de Swanghe Vijvere"; het zuidelijk deel, de huidige Aststraat, loopt door tot aan de Sint-Amandstraat.
Op de Atlas der Buurtwegen (1846) samen met de Aststraat onderdeel van de "voetweg van den weg genaemd Ouden Dixmudschen boterweg naer Sint Amandsstraet".

Nadat op 24 januari 1956 het gehucht de Paanders als vierde en laatste parochie op Meulebeeks grondgebied erkend wordt (zie Paanderstraat), wordt in hetzelfde jaar aan de oostzijde van de Wolvenstraat een begraafplaats aangelegd (zie zonder nummer).

Woonfunctie. Gerenoveerde, landelijke bebouwing; onder meer nummer 6, voormalige, eenlagige tweewoonst onder pannen zadeldak. Zuidoostzijde van de straat omzoomd door bomen, hoge bakstenen tuinmuur en haag van nummer 2, in oorsprong een 19de-eeuwse hoeve die in 1976 en 1984 in historiserende stijl verbouwd en uitgebreid wordt in grote aangelegde tuin met leibomen, boomgaard, waterpartij en boogbrugje. Boven de deur, rondboognis in neobarokke, natuurstenen omlijsting waarin beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Aanvullende, vrijstaande eengezinswoningen daterend uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1911/17, 1976/57, 1984/66.
  • VANNESTE H., Meulebeke, in HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 107.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Begraafplaats

  • Is deel van
    Meulebeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wolvenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12715 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.