Steenstraat

Beschrijving

Straat vanaf het kruispunt Barnumstraat - Vuilputstraat ten noordoosten met zuidwestwaarts en gebogen verloop tot aan de zuidzijde van de Kapellestraat. Mogelijk zogenaamd naar een reeds oude steenbestrating of naar de nabijgelegen gelijknamige bossen.

Op een kaart in het landboek van 1654-1656 wordt het tracé van de "Steen straete" nog met doorlopend tracé tot aan de huidige Krekelstraat weergegeven; aan de oostzijde bevindt zich het omwalde "Goet te Potente" (zie Potentestraat), aan de westzijde de beboomde toegangsdreef tot het achteringelegen, eveneens omwalde "Leen ter Deeve". Aan de zuidoostzijde van de weg zijn de "Steenbossen" gelegen en aan de noordwestzijde het akkerland "De Helakker".

Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt de weg met licht toegenomen landelijke bebouwing weergegeven. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) wordt de Steenstraat omschreven als "weg van de kapelle genaemd Zeven Eyken naer den weg gezegd Lendackerstraet, voorbij d' hoeve Ivo Danneels".
In een studie van 1941 met betrekking tot de vlasvezelbereidingsnijverheid in Vlaanderen wordt in de straat de vlasverwerker Remi Degrande geregistreerd.

In het derde kwart van de 20ste eeuw wordt het "Goet te Potente" gesloopt, waarna het domein wordt verkaveld voor de aanleg van een gelijknamige woonwijk, die zich tot aan de Vuilputstraat uitstrekt; de invulling met koopwoningen wordt door de Huisvestingsmaatschappij voor Midden-West-Vlaanderen gerealiseerd.

Woonfunctie. In noordelijke deel van de straat, onderbroken rijbebouwing onder pannen zadel- of mansardedak (nok evenwijdig met straat) met verspringende rooilijn.

Frequent voorkomen van 19de- en begin 20ste-eeuwse eenlaagswoningen met verankerd, al dan niet geschilderd baksteenparement; thans veelal gerenoveerd of verbouwd met onder meer nieuwe dakvlakvensters of dakkapellen, onder meer nummer 30.

Enkele met gewijzigde muuropeningen, onder meer nummer 40. Nummer 8 onder zadeldak (Vlaamse pannen) met nieuwe autobergplaats aan de straat. Nummer 10 onder mansardedak, met tandfries, getrapte hoeklisenen en deels verharde voortuin. Nummer 28 met siercementering in plint en rechthoekige muuropeningen. Gecementeerd parement met schijnvoegwerk bij onder meer nummer 82.

Nummers 86-88, tweewoonst herbouwd in 1887 met gecementeerd (nummer 86) en witgeschilderd (nummer 88) parement, zwartgeschilderde plint en muuropeningen onder betonnen latei; nummer 88 met getoogde openingen onder strek (T-ramen) en bewaarde luikduimen.

Enkele meerwoonsten, schuin ingeplant ten opzichte van de rooilijn, met ondiepe voortuintjes. Nummers 52-54, voormalige driewoonst onder mansardedak, met roodbakstenen parement, geelbakstenen banden en segmentboogstrekken, tandfries, gecementeerde plint en centrale, gedichte deuropening, voortuin deels afgezet door betonnen muurtje. Nummers 136-138, dubbelhuizen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met hoge, gecementeerde plint, getoogde openingen onder strek, figuratieve klemmen en recenter aangebouwde autobergplaatsen.

Verder doorsneewoonhuizen van twee bouwlagen daterend uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw. Nummer 2/ Vuilputstraat, hoekpand met deels geschilderd en verankerd baksteenparement, afgeschuinde hoektravee waarin inkom en getoogde openingen onder strek; vergroot benedenvenster.
Enkele interbellumwoonhuizen met roodbakstenen lijstgevel, veelal gecementeerde plint en muuropeningen onder betonnen of granito lateien, onder meer nummer 69. Nummer 43 met inkom tussen afgeronde, zwartbakstenen zijmuurtjes en deur onder rechte luifel met bovenlicht. Nummers 23-25 en nummers 59-61, enkelhuizen in spiegelbeeldschema, respectievelijk daterend van 1933 en 1935. Nummer 18, vrijstaand woonhuis onder schilddak met meerledige baksteenfries, driezijdige benedenerker en ommuurde voortuin.

Voornamelijk in zuidelijke straatdeel, aanvullende, gekoppelde eengezinswoningen met al dan niet laag ommuurde voortuintjes, of vrijstaande woonhuizen daterend uit de tweede helft van de 20ste eeuw, onder meer aansluitend bij de bebouwing in de Potentewijk. Nummer 60, kleine villa in omhaagde tuin met late inslag van cottagestijl, zie onder meer doorgetrokken erkeruitbouw oplopende in puntgevel op getrapte schouderstukken met imitatievakwerkinvulling en hoog uitkragende schoorsteen.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XV, Brugge, 1934, kolom 267, 372.
  • MAES F., Toponymie van Meulebeke t.e.m. 1700, onuitgegeven licentiaatverhandeling, Universiteit Gent, 1998-1999, p. 22, 31-32, 65, 94.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 13, 262.

Auteurs: Callaert, Gonda