Geografisch thema

Avil Geerincklaan

ID
12719
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12719

Beschrijving

In 1955 aangelegde straat aanvankelijk met de naam "Centrum" die samen met het Centrumplein het zogenaamde "Nieuw Centrum" van Zele vormde en aansluiting vond bij het Heilig Hartplein met de decanale Sint-Ludgeruskerk. In 1995 werd de straatnaam door het gemeentebestuur gewijzigd in Avil Geerincklaan en Markt. Voor de aanleg werd een heel bouwblok langs de vroegere Hoogpoortstraat (nu Cesar Meeusstraat) en de westelijk begrenzende huizenrij aan het Heilig Hartplein afgebroken.

De Avil Geerincklaan wordt bepaald door een uniforme straatwand met handelspanden in pseudo-Vlaamse stijl. Gerealiseerd tussen 1957 en 1962 door verschillende architecten waaronder Adolf De Graeve, Maurice Vermeiren, Adolf Keppens uit Zele alsook door architecten uit onder meer Brugge, Gent, Lokeren, Anderlecht. Daar tegenover het postgebouw (nummer 5), op de straathoek met de Poststraat naar ontwerp van architect Buyse uit Gent van 1956 en op 7 juli 1957 in gebruik genomen. In de jaren 1950 opgericht als onderdeel van het nieuw administratief centrum met post- en belastingkantoor en later, eveneens in de Poststraat, de brandweerkazerne. Belendende gemeentehuis naar ontwerp van architect Lucien Van Kerckhove (Lokeren) ontworpen in 1952 en plechtig ingehuldigd in 1957.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Avil Geerincklaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/12719 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.