Teksten van P.I. Taymansstraat

P.I. Taymansstraat ()

Hellende straat vertrekkend van in het centrum van Overijse, ten noordwesten van het Just. Lipsiusplein, en lopend in noordelijke richting naar Eizer tot op de Duisburgsesteenweg. Straat vanaf het interbellum vernoemd naar pater Isidoor Taymans. Deze uit Overijse afkomstige missionaris trok eind 19de eeuw naar Congo en overleed zeer jong aan de gevolgen van de slaapziekte. Als trappist stond hij bekend onder de naam Joannes Berchmans.

Beeldbepalend voor de straat is de ligging van het Justus Lipsiushuis met zijn ommuurde tuin. Tegen het centrum van Overijse aan bevinden zich nog een aantal bewaarde dorpswoningen met gecementeerde gevels, waaronder de nummers 51-53 met beraapte omlijstingen. Wat verder ligt nog een voormalig serristenbedrijf. Wat verder van het centrum verwijderd lagen er tijdens de eerste inventarisatie in de jaren 1970 nog verschillende oudere boerenhuizen loodrecht op de straat, maar deze zijn vandaag sterk aangepast of verdwenen. Enkel de voormalige hoeve op nummer 77 is bewaard. Deze hoeve met gecementeerde gevels stond al weergegeven op het primitief kadaster in eigendom van J.-Bt. Vandenplas. Verder kent de straat een verspreide heterogene bebouwing met voornamelijk nieuwe villa’s uit de tweede helft van de 20ste eeuw aansluitend bij de verkaveling op de Vronenberg.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Primitief kadaster Overijse en bijhorende legger, afdeling IV (Overijse), sectie D, circa 1830.
  • DENAYER R. 1995: Pater Isidoor Taymans (1), Zoniën 3, 136-143.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien

Even uit het dorpscentrum, een aantal boerenhuisjes (nok loodrecht op straat), getuigend voor hun oude inplanting; onder meer: nr. 59; nr. 60, gecementeerd en met jaarankers 1893 in de zijgevel, nr. 65-67 met behouden aandak afgewerkt met vlechtingen en schouderstukken; nr. 77 gecementeerd.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne