Geografisch thema

Sint-Lambertusstraat

ID
12727
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12727

Beschrijving

Deze straat, die genoemd is naar de patroonheilige van de parochie, vangt aan bij de Namenstraat en loopt via een stompe hoek uit op een plein, voorheen het Kerkplein, dat de eigenlijke dorpskom van Nossegem omvat; deze dorpskom is ontstaan op een klein plateau van 51 à 52 meter boven de zeespiegel nabij de bronnen van de Kleine Beek.

Ten noorden wordt het plein gekenmerkt door de inplanting van de excentrisch gelegen Sint-Lambertuskerk met omringend kerkhof dat in 1933 buiten gebruik werd gesteld. Het plein zelf is als gevolg van een recente heraanleg deels gekasseid en deels voorzien van groenaanplanting. De schaarse omringende bebouwing dateert hoofdzakelijk uit de tweede helft van de 20ste eeuw met uitzondering van de 18de-eeuwse pastorie die het plein begrenst aan de zuidwestelijke zijde. Op het zuidelijke deel van het plein ligt het oorlogsmonument van de hand van Pieter Braecke. Tot voor kort was er op het plein ook een Heilig Hartbeeld (2003 nog aanwezig, 2012 verdwenen).

 • VERBESSELT J. 1972: Het parochiewezen in Brabant, deel 10, Pittem, 137-168.

Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2013


Relaties

 • Omvat
  Hoeve Nothengem

 • Omvat
  Oorlogsmonument van de hand van Pieter Braecke

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Lambertus met kerkhof en Lourdesgrot

 • Omvat
  Pastorie van de Sint-Lambertusparochie

 • Is deel van
  Nossegem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Lambertusstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/12727 (Geraadpleegd op 13-05-2021)