Bambruggestraat

Beschrijving

Straat met licht bochtig verloop tussen de Aalterstraat en de Oudleikestraat. Genoemd naar de "Bambrugge" die vroeger de straat over de Wantebeek leidt. Bampt betekent beemd- of moerasgebied.  Maakt vóór de aanleg, tussen 1840 en 1850, van de huidige Aalterstraat deel uit van de oude binnenweg naar Aalter aansluitend bij de Aaltervoetweg.

Op de Atlas der Buurtwegen (1842) aangeduid als "Chemin de celui du Aeltrestraet pris de la partie de terre dite Spekelboor Stuk par le Cabaret den Arend à l'endroit Oud Leiken", "Beerbrugge Straet" of "Oud Leiken straet". Volgens De Flou vermeld in de 16de eeuw als "beerbrugghe". Op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques loopt "den boterwech nar dicxsmude", een oude handelsweg (zie Diksmuidse Boterweg) over de brug. De huidige brug in beton en baksteen met vlakke overspanning is heden in onbruik en ligt in een weide. Hier zou ook een watermolen (in 1592-1594 vernield tijdens de godsdienstoorlogen) van de heerlijkheid Axpoele hebben gestaan, hoewel sommige bronnen de molen situeren langs de Aaltervoetweg ter hoogte van nummer 8.

Straat zonder bebouwing, recente aanwezigheid van een containerpark.

• DEGUFFROY G., Ruiseleeds Molenrepertorium, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 14, nummer 2, 1997, p. 48-49.
  • DEPREDOMME J., Rond Axpoele en zijn kruis, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 8, nummer 3, 1991, p. 104-105.
  • DEPREDOMME J., Rond Axpoele en zijn kruis, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 8, nummer 4, 1991, p. 158-159.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien