Bosdreef

Beschrijving

Korte straat met enkele bochten van 90° tussen de Maria-Aalterstraat en de Planterijstraat en gedeeltelijk de grens met Aalter en Oost-Vlaanderen vormend. Maakt op de Atlas der Buurtwegen (1842) deel uit van de "Chemin du hameau Aeltres Hoeksken par le Cabaret het Kruiske à l'endroit dit Mispelaren Dyk" of "St Pieters Veld Straet". Huidige naam gegeven in de 20ste eeuw.

Schaarse, landelijke bebouwing afgewisseld met bospartijen. De straat ligt in het laat ontgonnen veldgebied van Ruiselede, meer bepaald het noordelijke gedeelte van het "parochieveld" of "Ruiseleeds Veld" (zie Parochieveldstraat). Tussen circa 1850 (Vandermaelenkaart) en 1862 (kaart van het Militair Cartografisch Instituut) wordt het z.g. "parochieveld" in de omgeving van de Bosdreef in cultuur gebracht. De bebouwing dateert dan ook ten vroegste uit deze periode, zie nummers 1 en 2. Deze lage, bruine baksteenbouw onder zadeldak is typisch voor de huizen uit deze ontginningsperiode. Verder voornamelijk recente bebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

• Mililitaire stafkaart, 1862-1863.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien