Buisstraat

Beschrijving

Korte, rechte straat tussen de Ommegangstraat en de Aalterstraat. De naam is afkomstig van de inkokering van de Poekebeek, in de volksmond de "Dubbele Buize" genoemd, die onder de Buis- en Aalterstraat loopt. Maakt tot in 1843, bij het aanleggen van de Aalterstraat, deel uit van de oude weg naar Aalter (zie Aaltervoetweg). In 1807 is er sprake van een 'geuzenkerkhof' (ter vervanging van het kerkhof rond de kerk) dat zich eventueel bevond in de omgeving van het huis nummer 11 maar nooit in gebruik is genomen. Het metselwerk, ontdekt tijdens graafwerken in 1987, is misschien een restant van een dodenhuisje.

De straat blijft lang onbebouwd, oudste bebouwing gaat terug tot circa 1900, zie nummer 17.
Heden woonstraat met overwegend huizen uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

• DEGUFFROY G., DEPREDOMME J., Ruiseleedse plaatsnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nummer 4, 1993, p. 169, p. 171.
  • GELAUDE F., VAN WONTERGHEM E., Ruiseleedse kroniek van het jaar 1807, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 9, nummer 4, 1992, p. 186-187.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien