Geografisch thema

Bundingstraat

ID
12742
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12742

Beschrijving

Licht bochtige weg tussen de Kapellestraat in de dorpskom van Ruiselede en de Strichtensgoedstraat. Vormt ongeveer vanaf de Kouterweg tot de Strichtensgoedstraat de grens met Kanegem (zie Tielt), op Kanegems grondgebied noemt dit grensdeel Meersstraat. Van noord naar zuid wordt de straat gekruist door de gewestweg N37 en de Bundingbeek.

De naam is eventueel afgeleid van bundel, bondel of bos afkomstig van het Oudnederlands bondinc. Evenwel kan het ook het als personificatie op –ing of –ink verwijzen naar begroeiing met buntgras.

Op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques, staat de straat als "Bundinck Strate" aangeduid.

In het landboek van Tielt van 1762 weergegeven als "straete die het gescheet vormt tussen Caeneghem en Ruysselede". De Ferrariskaart (1770-1778) vermeldt "Meirelaenshouck".

Op de Atlas der Buurtwegen (1842) beschreven als "Chemin de celui dit Capelrystraet au Moulin de Delmeere sur Caneghem par les prairies dites Pannemeerschen" of "Bunding Straet".

Van oudsher landelijke straat met nagenoeg geen bewoning. Op de Grenskaart, de Atlas der Buurtwegen en de Vandermaelenkaart (circa 1850) staat enkel de hoeve "Grooten Eeckhoute" (zie nummer 1) aangeduid.  De residentiële bewoning tussen de Kapellestraat en de Ring is voornamelijk gerealiseerd op het einde van de 20ste eeuw.

  • Stadsarchief Tielt, nummers 3908-3909: Landboek van Kanegem, 1762.
  • BRAET M., Verklaring van de Ruiseleedse straatnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nummer 1, 2006, p. 11.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve Grooten Eeckhoute

  • Omvat
    Pijlerkapel Grooten Eeckhout

  • Is deel van
    Ruiselede


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bundingstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12742 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.