Tamelijk rechte weg tussen de Kasteelstraat en de Poekestraat, waarvan de straat vroeger deel uitmaakt en toen in haar geheel "
De straat staat aangeduid op de "
Op de gravure van Sanderus' Flandria Illustrata (1641-1644) volgt de straat de loop van de z.g. "
Op een "
Ook op de Ferrariskaart (1770-1778) afbeelding van de driehoekige motte met ten westen ervan het grote, afgebakende erf van nr. 10 en verspreide bebouwing ten zuiden van het kerkhof. Tussen de motte en de hoeve loopt in een bocht de "
Foto's van ca. 1900 tonen de beek afgeboord met knotbomen en een brugje leidend naar de motte, ook het 'eilandje' genoemd, waar vrederechter Henri Faict (cf. Kasteelstraat nr. 7) een moestuin onderhield. Tegenover de brug bevond zich het dorpscafé z.g. "
Begin 20ste eeuw bestaan er plannen voor een bijkomende tramlijn tussen Gent en Ruiselede, naast de reeds bestaande tussen Tielt en Aalter. Tegelijk zal deze laatste, om de dorpskern te ontzien, vanaf de Tieltstraat langs de Tramweg richting Polenplein rijden, waar het nieuwe tramstation aangelegd wordt. Vandaar ontdubbelt het spoor zich richting Aalter enerzijds en richting Poeke en Gent anderzijds De werken starten in 1911, door het dempen van de motte met afval kan een nieuwe weg en een plein (cf. Polenplein) met station worden aangelegd. Langs het plein komen omstreeks 1912 enkele nieuwe cafés: "
In 1908 wordt het kerkhof ontruimd en een nieuwe begraafplaats langs de Poekevoetweg (cf. infra) in gebruik genomen. In 1923 wordt op de vrij gekomen grond ten zuiden van de kerk een park, ook nog
Heden overwegend woonstraat met oudste bebouwing opklimmend tot het einde van de 18de eeuw cf nr. 10. Rijwoningen, halfopen en vrijstaande bebouwing, huizen van één à twee bouwlagen onder zadeldaken. Aan de noordzijde wordt het uitzicht van de straat mede bepaald door de aanwezigheid van het park, aan de zuidzijde door het Polenplein.
Links van de huizen nrs. 1 en 3 loopt een kerkhofwegel, verder gezet langs de oude kerkhofmuur en leidend naar de Markt en naar de A. Rodenbachstraat. Gebouw aan zuidzijde indertijd horend bij de tramlijn naar Gent.
RIJKSARCHIEF BRUGGE,
BRAET M.,
BRAET M.,
COPPENS W., DEPREDOMME L.,
DEPREDOMME J.,
VAN DER PLAETSE E.,
VAN WONTERGHEM E.,
Bron : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Agentschap Onroerend Erfgoed
Omvat
Dorpswoningen
Omvat
Herberg
Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: G. Gezellelaan [online] https://id.erfgoed.net/themas/12744 (Geraadpleegd op )