Gentse Veldstraat

Beschrijving

Rechte weg tussen de Bruggesteenweg en de Planterijstraat, loopt door het Gentse Veld. Deze ontleent de naam aan de Gentse Sint-Pietersabdij die hier tijdens het ancien régime gronden bezat. De abdij is ook eigenaar en verpachter (tussen 1700 en 1780) van de visvijvers te zien op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques. De straat volgt het tracé van de toen aanwezige dam naast de vijvers, in de 18de eeuw is er sprake van "Damstraat". Op de Ferrariskaart (1770-1778) zijn de vijvers vervangen door gras- en boslanden en de dam door een dreef, de straat werd ook wel "Rams dreve" genoemd.

Landelijke weg met recente, verspreide bewoning.

• DEGUFFROY G., De Bruggesteenweg 40 jaar geleden, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 19, nummer 2, 2002, p. 72.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien