Grensstraat

Beschrijving

Lange, bochtige weg, tussen de Poekestraat en het kruispunt aan de Mortelwalstraat. Op de Atlas der Buurtwegen (1842) aangeduid als "Chemin de Poucques au pont dit Loobuis" of "Poucques Weg". Op de Atlas maakt het stuk tussen de Mortelwalstraat tot aan de grens met Aalter en Oost-Vlaanderen (hier gevormd door de Wantebeek) deel uit van de Grensstraat. Heden hoort dit korte stuk bij de Mortelwalstraat.
De erfoprit van nummer 7 is een restvak van de oude "Kontenhoek Straet" (zie Parkstraat) die nog gedeeltelijk in westelijke richting wordt verder gezet als voetwegel en aansluiting vindt met de Mortelwalstraat.
Op de Ferrariskaart (1770-1778) loopt de quasi onbebouwde weg door de "Meulenacker" verwijzend naar de Poekemolen (zie Poekestraat nummer 108).
Ter hoogte van de brug over de Poekebeek (zie Mortelwalstraat) bevindt zich de voormalige herberg "De Geite" (nu Mortelwalstraat nummer 12), volgens De Flou vermeld in 1846, afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen en op de Vandermaelenkaart (circa 1850) aangeduid als "De Geete".
Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw aanwezigheid van de "Molenhoekkapel" .

Van oudsher verspreide, landelijke bebouwing zoals te zien op de Atlas der Buurtwegen. Enkele huizen zijn verdwenen. Meestal oude sites met vernieuwde bebouwing, onder meer zie nummer 6.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien