Grietjensgalgestraat

Beschrijving

Korte, bochtige straat die de Schoutskruisestraat met de Galgenstraat verbindt. Ter hoogte van de hoeve Galgenstraat nummer 4 stond de galg van de heerlijkheid Maalstapel (zie Vlaagtweg), behorend tot de kasselrij Oudburg (Gent). Sedert 1660, na de ophanging van ene Margriete de Guchtenaer, wordt de buurt rond het kruispunt met de Galgenstraat "Grietjesgalge" genoemd, op de Ferrariskaart (1770-1778) als het gehucht "Grietiens Galghe" aangeduid. Op de Atlas der Buurtwegen (1842) beschreven als "Chemin de Grietjens galge au chemin dit Zwijntjens Straet" of "Grietjens galge Straet".

Landelijke straat met schaarse, verspreide hoevebouw zoals te zien op de Ferrariskaart. Bebouwing opklimmend tot de 18de eeuw (zie nummer 3).

• BRAET M., Verklaring van de Ruiseleedse straatnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nummer 1, 2006, p. 12, p. 13.
  • DEBACKER R, De heerlijkheden van Ruiselede in kaart, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 5, nummer 3, 1988, p. 152.
  • VANRENTERGHEM B., Schuiferskapelle, in HOLLEVOET F., e.a., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 190.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien