Izegemsestraat

Beschrijving

Noordelijke uitvalsweg met recht tracé, vanaf de Groene Dreef naar het oosten zwenkend. Bebouwing dateert voornamelijk van na de Eerste Wereldoorlog, uitgezonderd het buitenhuis zogenaamd "Kasteel" en enkele woningen.

Lintbebouwing bestaande uit voornamelijk breedhuizen van één à twee bouwlagen onder zadeldaken. Eenvoudige bakstenen lijstgevels; onder meer typerend gebruik van simili of arduin voor muuropeningen; nummer 9, met beglaasde ijzeren deur met onder meer initialen N.D. Nummer 94, met verzorgd metselwerk, zie fries en borstwering. Lage arbeiderswoningen onder meer als samenstel nummers 69-71. Voormalige woningen van vlashandelaars, zie hoge poorten van aanpalende opslagplaatsen; nummer 12 en 15; eerst genoemde echter verlaagd, maar met behouden ijzeren I-balk waarboven nisje met bekronend kruismotief. Voorts veel nieuwbouw.