Izegemsestraat

Beschrijving

N.-uitvalsweg met recht tracé, vanaf de Groene Dreef naar het O. zwenkend. Bebouwing dateert vnl. van na W.O. I, uitgezonderd het buitenhuis z.g. "Kasteel" en enkele woningen.

Lintbebouwing bestaande uit vnl. breedhuizen van één à twee bouwl. onder zadeldaken. Eenvoudige bakstenen lijstgevels; o.m. typerend gebruik van simili of arduin voor muuropeningen; nr. 9. met beglaasde ijzeren deur met o.m. initialen N.D. Nr. 94. met verzorgd metselwerk cf. fries en borstwering. Lage arbeiderswoningen o.m. als samenstel nrs. 69-71. Voormalige woningen van vlashandelaars cf. hoge poorten van aanpalende opslagplaatsen; nr. 12 en 15; e.g. echter verlaagd, maar met behouden ijzeren I-balk waarboven nisje met bekronend kruismotief. Voorts veel nieuwbouw.