Groene-Sprietstraat

Beschrijving

Bochtige, landelijke weg tussen de Abeelstraat en de Smisseweg. Een spriet is een splitsing, in dit geval met de Vlaagtweg, de weg loopt door een groene, landelijke omgeving. In de 19de eeuw aanwezigheid van een herberg (ter hoogte van nummer 6), in 1806 is er volgens De Flou sprake van een "…Huys en Erve, ghenaemt de Groene spriet, zuyd den voetwegh van Ruysselede nae Wynghene".
Opgenomen op de Vandermaelenkaart (circa 1850) als "Groene Straet Cab.".

De straat staat op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is het gedeelte tussen de Vlaagtweg en de Smisseweg als dreef aangeduid. Op de Atlas der Buurtwegen (1842) beschreven als "Chemin du Panhuis par le Cabaret dit Groene Spriet à le ferme dite Het Klein Goed ter Vlaegt", of "Groenespriet Straet".
Op de hoek met de Vlaagtweg bevindt zich de "Maalstapelmolen" van de heerlijkheid Maalstapel (zie Smisseweg en Vlaagtweg).

Vanouds verspreide bewoning bestaande uit hoevebouw zie de Grenskaart, (bebouwing ter hoogte van nummers 1, 10 en 13), Ferrariskaart en Atlas, tegenwoordig met vernieuwde gebouwen. De achterin gelegen boerenarbeiderswoning, nummer 2, is op de Atlas aangeduid.
Op de hoek met de Vlaagtstraat de Vermeulens kapel .

• BRAET A., De onbekende molen van Maalstapel, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 4, nummer 1, 1987, p. 15-20.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien