Geografisch thema

Groenestraat

ID
12751
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12751

Beschrijving

Nagenoeg rechte straat met halverwege een lichte knik, verbindt de Kruiswegestraat met de Tieltstraat. De naam zou verwijzen naar het landelijke karakter van deze weg tot ver in de 20ste eeuw. Ligt nu aan de rand van de bebouwde kom. Vormt samen met de Kanegemstraat de verbinding met Kanegem. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) aan de westzijde afgeboord met bomen. Op de Atlas der Buurtwegen (1842) aangeduid als "Chemin du Cabaret dit l'empereur au Moulin Vincent" of "Groene Straet". Tegenover het begin van de straat ligt het voormalige "Goed te Moerkerke" (zie Kruiswegestraat en Knotwilgenstraat) zoals te zien op beide kaarten.

In het begin van de 19de eeuw wordt gezocht naar een nieuwe locatie voor een nieuwe begraafplaats, de Groenestraat komt eventueel in aanmerking. De begraafplaats komt er uiteindelijk pas in 1908 aan de Poekevoetweg .

Voorheen landelijke straat zonder bewoning zoals te zien op de Ferrariskaart, op de Atlas afgebeeld met een enkele hoeve. Heden gekenmerkt door vrijstaande bebouwing uit het laatste kwart van de 20ste eeuw. De oudste bebouwing bevindt zich ten noorden van het kruispunt met de Groeneweg, en betreft een aantal woningen, opgetrokken onder andere door en op gronden van het "Bureel van Weldadigheid" in de jaren 1930 (zie nummers 16-22).

  • BRAET M., De lange lijdensweg van het oude kerkhof tot gemeentepark, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 19, nummer 2, 2002, p. 79.
  • BRAET M., Verklaring van de Ruiseleedse straatnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nummer 1, 2006, p. 13.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Halfvrijstaande dorpswoning

  • Omvat
    Samenstel van dorpswoningen

  • Is deel van
    Ruiselede


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Groenestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12751 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.