Hamerstraat

Beschrijving

Licht bochtige weg tussen de Brandstraat en de Scheidingsstraat. De naam kan ontleend zijn aan een nabij gelegen smal stuk land in de vorm van een hamer. De straat wordt volgens De Flou in 1457 vermeld als "Up de noortzijde van den hamerstraetkine…" en in 1647 als "'t Haentjen neffens t'Hamerstraetjen". Afgebeeld in een renteboek van de heerlijkheid Sint-Pieters-Schalklede als "het hamer straetken", met nagenoeg geen bebouwing.

In de Atlas der Buurtwegen (1842) beschreven als "Chemin du Cabaret le Coq à celui dit den Uytkant" of "hamer Straetje" als een weg met erfdienstbaarheid.
De Hamerstraat vormt op het kruispunt met de Haantjesstraat en de Brandstraat het gehucht "'t Haantje" (zie Haantjesstraat) met tot in de 20ste eeuw een concentratie van meerdere herbergen en huizen.
Van oudsher een landelijke straat met weinig bewoning. Op de Atlas der Buurtwegen (1842) staan enkele verspreide (boerenarbeiders)woningen.

• Rijksarchief Gent, Fonds Sint-Pieters I, nummer 256.
  • DEGUFFROY G., DEPREDOMME J., Ruiseleedse plaatsnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nummer 4, 1993, p. 181.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien