Kanegemstraat

Beschrijving

Straat met licht gebogen tracé lopend vanaf de Tieltstraat in zuidoostelijke richting tot aan de grens met Tielt (Kanegem). Wordt op Tielts grondgebied voortgezet onder de naam Keizerstraat. Vormt ca. 1850 als belangrijkste verbindingsweg met Kanegem één van de hoofdwegen van Ruiselede. De Atlas der Buurtwegen (ca. 1842) geeft in de "Caneghem Straet" dezelfde situatie weer.

Landelijke straat met verspreide bewoning hoofdzakelijk bestaande uit hoevebouw. Op de kaart met de schutkring voor de koeplaag van 1774 staan ter hoogte van nrs. 1 en 5 huizen aangeduid. Oudste bebouwing opklimmend tot ca. 1860 (cf. nr. 2).

RIJKSARCHIEF GENT, Kaarten en Plans, nr. 1585.
BRAET M., Verklaring van de Ruiseleedse straatnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nr. 1, 2006, p. 15.
GELAUDE F., Coeyplaege te Ruiselede in 1774, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 15, nr. 2, 1998, p. 61-88.

Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).