Kapellestraat

Beschrijving

Korte, licht bochtige straat die de Tieltstraat in noordoostelijke richting met de Poekestraat verbindt, met korte aftakking aan de noordzijde. Staat eertijds in de volksmond bekend onder de naam "Zwartestraat" omwille van het steenkoolafval waarmee men de weg bedekt. Op de Atlas der Buurtwegen (1842) beschreven als "Chemin du pavé de Thielt à l'endroit dit het Konijn" of "Capelrijstraet". Deze laatste verwijst naar de capellerie of kapelanij die langs deze straat gronden bezit. De straatnaam kan verband houden met deze kapelanij ofwel verwijzen naar de twee kapellen aan begin en einde van de straat.

Op een "Plan figuratif van het dorp of plaets van Ruysselede" van 1785 is geen bebouwing aangeduid. De Atlas geeft slecht één woning (zie nummer 6) weer. Op een foto van 1910 is te zien hoe de landweg door de velden loopt. Links van nummer 8 verbindt een (recente?) voetweg de Kapellestraat met de Tramweg.
Woonstraat met vrijstaande bebouwing overwegend uit de tweede helft van de 20ste eeuw, voornamelijk gesitueerd aan de noordkant van de straat.

• Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen, nummer 1509.
  • BRAET M., Verklaring van de Ruiseleedse straatnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nummer 1, 2006, p. 15-16.
  • DEPREDOMME J., Foto's uit de oude doos: Huisje langs de 'Zwarte straat', in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 4, nummer 1, 1987, p. 36.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien