Geografisch thema

Kraaienbroekdreef

ID
12761
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12761

Beschrijving

Korte, doodlopende zijstraat van de Wantestraat. Wordt na een bocht van 90° in zuidelijke richting als voetweg verder gezet en maakt de verbinding met de Aalterstraat. Op de Ferrariskaart (1770-1778) als dreef aangeduid met enkel bebouwing zie nummer 1. Op een "Plan figuratif van het dorp of plaets van Ruysselede" van 1785 is het zuidelijk gedeelte getekend als landweg zonder bebouwing. Op de Atlas der Buurtwegen (1842) onderdeel van de "Sentier de Ruysselede à Aeltre" of "Aeltreschen Voetweg" die vertrekt vanaf de Aalterstraat aan de bocht met de Waterboordstraat en waarvan de Waterboordstraat, Kraaienbroekdreef en Aaltervoetweg deel uitmaken.

De naam kan worden verklaard als een samenstelling van krade (= perceelsafsluiting) en broek (= moerasland). Mogelijk heeft het ook te maken met de familie van Craeyenbrouck, vroegste vermelding volgens De Flou van 1257 als de Craienbrock, en eigenaar van vele bezittingen in Ruiselede.
Bebouwing bestaat enkel uit de historische hoeve "Groot Kraaienbroek" (zie nummer 1) en een recentere woning.

  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen, nummer 1509.
  • BRAET M., Verklaring van de Ruiseleedse straatnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nummer 1, 2006, p. 18.
  • DEGUFFROY G., DEPREDOMME J., Ruiseleedse plaatsnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nummer 4, 1993, p. 176-177.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Groot Kraaienbroek

  • Is deel van
    Ruiselede


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kraaienbroekdreef [online], https://id.erfgoed.net/themas/12761 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.