Maria-Aalterstraat

Beschrijving

Rechte weg, verbindt de Predikherenstraat op grondgebied Wingene met de Wingenestraat op grondgebied Aalter (Oost-Vlaanderen) en loopt naar het centrum van Maria-Aalter. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) als dreef en zonder bebouwing afgebeeld. Op de Atlas der Buurtwegen (1842) beschreven als "Chemin du hameau Schobejakshoogte sur Wyngene au Cabaret Het Kruiske par la chapelle dite Veldkapelleke" of "Veld Kapellekens Straet" en "Hoeke Straet". De weg vormt dan een geheel met de Lammersdam (zie Wingene).
Ter hoogte van nummer 14 bevond zich de herberg "Het Oud Kruiske", op de Vandermaelenkaart (circa 1850) aangeduid als "Kruyske-Cabaret". Op deze plaats staat op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques een kruising van twee oude wegen: de "Zautwech" en de "Her strate nar Brugge".
Op de hoek met de Bruggesteenweg staat het "Veldkapelleke", gelegen op grondgebied Wingene (zie Wingene).

• DEGUFFROY G., DEPREDOMME J., Ruiseleedse plaatsnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nummer 4, 1993, p. 178.
  • VAN WONTERGHEM E., Inventaris van de Ruiseleedse herbergen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 19, nummer 2, 2002, p. 58.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien