Ommegangstraat

Beschrijving

Bochtige weg tussen de Aalterstraat en de Poekestraat. De naam verwijst naar de ommegangen te Ruiselede. Er is een kleine ommegang op Onze-Lieve-Heer Hemelvaart, de grote ommegang gaat door op de zondag na 15 september, het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten.
Al in 1305 staat "T' ons Vrauwe te Ruuslede" op een lijst met strafbedevaarten. In 1458 is er sprake van een groot aantal bedevaarders. In een visitatieverslag van bisschop Triest van 1625 wordt voor het eerst het bestaan van de ommegangkapelletjes, eenvoudige, houten staakkapelletjes of nissen opgehangen in een boom, vermeld.

Van oudsher een landelijke straat in 1749 beschreven als "straet der ommeganck van Onze-Lieve-Vrouw van Ruysselede". Het eerste straatdeel maakt tot 1843, bij het rechttrekken van de Aalterstraat, deel uit van de oude weg naar Aalter. Het tweede straatdeel staat op de Atlas der Buurtwegen (1842) beschreven als "Chemin de celui dit Aeltrestraet commençant à la Chapelle au Chemin dit Poucques Straet" of "sHeerens Straet".
Opvallende aanwezigheid van een drietal kapellen. De straat blijft overigens lang onbebouwd.

Heden woonstraat met oudste bebouwing opklimmend tot de jaren 1930 (zie nummer 25). Voorts overwegend vrijstaande of halfvrijstaande huizen uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Een deel van de straat (nummer 24-30 en 36-44a) wordt getypeerd door een bouwproject uit 1997 gerealiseerd door Huisvestingsmaatschappij voor Midden West-Vlaanderen met koppel- en enkelwoningen met garages. Twee bouwlagen onder zadeldak opgetrokken in gele baksteen met inkompartij geaccentueerd door bruine baksteen. Nummers 46-56 met anderhalve bouwlaag onder tentdak en verdieping bekleed met panelen in imitatie brons, gelijktijdig met het aansluitende C. Verhaegheplein (een zijweg uitgevend op een plein) gerealiseerd door de Huisvestingsmaatschappij voor Midden West-Vlaanderen in 1990.

Het laatste straatdeel, vlak en parallel lopend met de gewestweg N37 wordt enerzijds getypeerd door restanten van landbouwgebied met weiden en anderzijds door een industriezone, gevestigd langs de noordelijk gelegen Industriestraat. Dicht bij de laatste kapel, net voor de bocht, sedert halfweg 2008 een imposante nieuwbouw neergezet door Piano's Maene NV, naar ontwerp van van architectenbureau Verly-Vandecasteele uit Gistel. Bestaande uit ruime werkateliers, voldoende kantoorruimte, een grote toonzaal (showroom) voor piano's en centraal een ruime concertzaal (complex behorend tot bedrijvenzone, Industriestraat 42, met eveneens ingang langs de Ommegangstraat).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1997/33.
  • BRAET M., Rusleda 900 jaar. Een kroniek 1106-2006, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nummer 4, 2006, p. 166.
  • DEGUFFROY G., DEPREDOMME J., Ruiseleedse plaatsnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nummer 4, 1993, p 190.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien