Parochieveldstraat

Beschrijving

Korte verbindingsweg, met noordelijke aftakking, tussen de Kruisbergstraat en de Bruwaanstraat. Staat op de Atlas der Buurtwegen (1842) als "Sentier de l'aqueduc dit Gysloodambuis au lieu de Bruwaen" en ook als "Bruwaen Voetweg" vermeld. De naam is afkomstig van Parochieveld, ook Ruiseleeds Veld genoemd. Dit veldgebied paalt aan het Bulskampveld (zie Beernem) en ligt op de grens met Aalter (Oost-Vlaanderen). Het Ruiseleeds Veld-Parochieveld behoort tot de ankerplaats Hoogveld en is gesitueerd binnen de omvattende relictzone Oude Veldgebieden Hoogveld-Blekkervijver-Bulskampveld.

Na de Franse Revolutie komt het gebied in handen van de gemeente en krijgt de naam Parochieveld. In 1805 wordt door dit veldgebied de grens met Aalter getrokken. Een grenspaal (zie Krommekeeerstraat) toont de grens aan tussen het departement "de la Lys et de l'Escaut". Vanaf 1845 word het gebied ontgonnen en enerzijds omgezet tot landbouwgrond en anderzijds, door de grote vraag naar bomen, met bossen beplant. Op het Parochieveld wordt in 1947 de parochie Kruiskerke gesticht.

Van oudsher schaarse en verspreide bewoning zoals te zien op de Atlas der Buurtwegen.

• GELAUDE E., VAN WONTERGHEM F., Ruiseleedse kroniek van het jaar 1804, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 8, nummer 2, 1991, p. 64.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien