Geografisch thema

Pensionaatstraat

ID
12779
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12779

Beschrijving

Korte, bochtige kasseibaan in de dorpskern, die als vervolg op de Tieltstraat, vanaf de Kasteelstraat in noordwestelijke richting de verbinding maakt met de Bruggestraat. De naam verwijst naar de aanwezigheid van het z.g. pensionaat en klooster van de zusters O.-L.-Vrouw van Zeven Weeën, met hoofdgebouw in de Bruggestraat (cf. nr. 29), maar achteraan reikend tot aan de Pensionaatstraat (cf. nr. 10).
Op de Atlas der Buurtwegen (1842) beschreven als "Chemin du Cabaret dit Ste Cecile au Moulin Vincent" of "Pensionaet Straet". De straat is dan nagenoeg niet bebouwd.

Woonstraat met belangrijke socio-pedagogische functie cf. secundaire school "Instituut Sancta Maria" (cf. nr. 10) in de gebouwen van het vroegere pensionaat, de vrije gemengde basisschool "DE KIEM" (cf. nr. 23), de seniorie "DE MOLEN" (nr. 25) met serviceflats en ten slotte het rust- en verzorgingstehuis "SINT-JOZEF" (cf. nr. 8).
De oudste bebouwing bestaat uit een laat-19de-eeuwse lage koppelwoning onder zadeldak met vernieuwde gevels (nrs. 15-17). Verder een opvallende aanwezigheid van huizen uit de late jaren 1930 en 1940, aan de kruispunten met de Bruggestraat (nrs. 29-31), de Kasteelstraat (nrs. 1-3) en de Kruiswegestraat (nrs. 7-9-11). Nr. 29 is gebouwd als woning van garagist G. Desmet, met boven de deur een natuurstenen bas-reliëf met afbeelding van Sint-Christoffel. Op het eind van de straat een appartementsgebouw uit de jaren 1970.

BRAET M., Verklaring van de Ruiseleedse straatnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nr. 1, 2006, p. 29.


Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  "Ommegangkapel 7de wee", op de hoek met de Tieltstraat

 • Omvat
  Basisschool De Kiem

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Pensionaatstraat R.V.T. Sint-Jozef

 • Omvat
  Schoolgebouw Instituut Sancta Maria


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pensionaatstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/12779 (Geraadpleegd op )