Pensionaatstraat

Beschrijving

Korte, bochtige kasseibaan in de dorpskern, die als vervolg op de Tieltstraat, vanaf de Kasteelstraat in noordwestelijke richting de verbinding maakt met de Bruggestraat. De naam verwijst naar de aanwezigheid van het pensionaat en klooster van de zusters Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, met hoofdgebouw in de Bruggestraat (zie nummer 29), maar achteraan reikend tot aan de Pensionaatstraat (zie nummer 10).
Op de Atlas der Buurtwegen (1842) beschreven als "Chemin du Cabaret dit Ste Cecile au Moulin Vincent" of "Pensionaet Straet". De straat is dan nagenoeg niet bebouwd.

Woonstraat met belangrijke socio-pedagogische functie zie secundaire school "Instituut Sancta Maria" (zie nummer 10) in de gebouwen van het vroegere pensionaat, de vrije gemengde basisschool "DE KIEM" (zie nummer 23), de seniorie "DE MOLEN" (nummer 25) met serviceflats en ten slotte het rust- en verzorgingstehuis "SINT-JOZEF" (zie nummer 8).
De oudste bebouwing bestaat uit een laat-19de-eeuwse lage koppelwoning onder zadeldak met vernieuwde gevels (nummers 15-17). Verder een opvallende aanwezigheid van huizen uit de late jaren 1930 en 1940, aan de kruispunten met de Bruggestraat (nummers 29-31), de Kasteelstraat (nummers 1-3) en de Kruiswegestraat (nummers 7-9-11). Nummer 29 is gebouwd als woning van garagist G. Desmet, met boven de deur een natuurstenen bas-reliëf met afbeelding van Sint-Christoffel. Op het eind van de straat een appartementsgebouw uit de jaren 1970.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien