Planterijstraat

Beschrijving

Vanaf de Maria-Aalterstraat doodlopende, hoekige weg met enkele aftakkingen. Gelegen op de Kruisebergen, het hoogst gelegen gedeelte van het Parochieveld (zie Parochieveldstraat) nabij de grens met Aalter (Oost-Vlaanderen).

Loopt door voormalig heidegebied aansluitend bij het Bulskampveld (zie Beernem). Dit gebied wordt vanaf de eerste helft van de 19de eeuw ontgonnen en met bossen beplant, afgewisseld met weiden en akkers aangelegd in dambordpatroon. De naam, gegeven vanaf de 20ste eeuw, refereert aan deze activiteit van intensieve bosbouw en kwekerij van bomen. De naam verwijst ook naar het veelvuldig gebruik van de gronden voor plantenkweek (Boomkwekerij Rogge – De Bel, Krommekeerstraat nummer 19), bij het begin van de 20ste eeuw gestart door Petrus De Bel (†1925).
Op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1842) staat het hele tracé getekend als dreef lopend door weide- en bosgebied. Het Ruiseleeds Veld-Parochieveld (zie Parochieveldstraat) behoort tot de ankerplaats Hoogveld en is gesitueerd binnen de omvattende relictzone Oude Veldgebieden Hoogveld-Blekkervijver-Bulskampveld.

Heden woonstraat met verspreide bewoning. Nummer 11 was vóór de herbouw in 1947 gekend als "'t Strooien huizeke", een typisch huisje op de Kruisebergen in veldsteen met strooien dak. Sedert 1914 aanwezigheid van een kapelletje .

• BRAET M., Familie Petrus De Bel boomkweker op de Kruisebergen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 18, nummer 4, p. 163-170.
  • DAUW A., Het laatste strodak op de Kruisebergen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 3, nummer 2, 1986, p. 83-86.
  • GELAUDE F. en VAN WONTERGHEM, Ruiseleedse kroniek van het jaar 1804, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 8, nummer 2, 1991, p. 64.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien