Geografisch thema

Poekevoetweg

ID
12783
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12783

Beschrijving

Verbindt in een bocht van 90° de A. Rodenbachstraat met de Aalterstraat. Vormt oorspronkelijk een geheel met de A. Rodenbachstraat. De weg staat afgebeeld op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques en op een "Plan figuratif van het dorp of plaets van Ruysselede" van 1785. Op de Atlas der Buurtwegen (1842) maakt de weg deel uit van de "Sentier de Ruysselede à Poucques" of "Poucques Voetweg". Deze voetweg maakt vroeger de verbinding tussen de de dorpskernen van Ruiselede en Poeke en is vanaf de bocht richting Aalterstraat gedeeltelijk als aarden wegel bewaard waar ze achter de tuin van nummer 24 verder loopt tot aan de Ommegangstraat.

Woonstraat met heterogene bebouwing. In het begin van de straat enkele lage huizen van circa 1900 en rijwoningen uit het interbellum (onder meer nummer 7). Verderop in de straat sedert 1908 aanwezigheid van de gemeentelijke begraafplaats en enkele vrijstaande woningen gelegen in een ruime tuin.

  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen, nr. 1509.
  • BRAET M., Verklaring van de Ruiseleedse straatnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nr. 1, 2006, p. 30.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Gekoppelde dorpswoningen

  • Omvat
    Gemeentelijke begraafplaats

  • Omvat
    Hoeve Ravennest

  • Omvat
    Molenaarswoning van de Ravenestmolen

  • Omvat
    Vrijstaande dorpswoning

  • Is deel van
    Ruiselede


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Poekevoetweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/12783 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.