Scheidingsstraat

Beschrijving

Rechte weg tussen de Wingenesteenweg en de Oude Veldstraat op de grens met Wingene. Vanaf 1980 met huidige naam, voorheen "Scheidstraat" genoemd.
Op de Atlas der Buurtwegen (1842) beschreven als "Chemin du Vliegende peerd au lieu dit Hennekens Moere, passant par le hameau 't Zwijntje" waarbij tevens de huidige Schoutskruisestraat is opgenomen. Daarnaast ook nog "Waterwal Straet", "Zwijntjens Straet" en "Veld Straet".
De straat wordt gekruist door de Pachtebeek.

Landelijke weg met hoofdzakelijk verspreide hoevebouw zie de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas. Oudere boerderijsites met gebouwen opklimmend tot de 19de eeuw of nog ouder zie nummer 10.
Nummer 20 komt voor op de Ferrariskaart, oorspronkelijk met tweewoonst die volgens kadastergegevens circa 1887 wordt teruggebracht tot één geheel, circa 1964 worden woonhuis en landgebouwen vergroot zie huidig.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1887/120, 1964/59.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien