Geografisch thema

Menenstraat

ID: 1279   URI: https://id.erfgoed.net/themas/1279

Beschrijving

Van Rollegemstraat naar Dadizele. Straat met een gebogen tracé. Tot voor kort had het gedeelte van deze straat ten zuiden van de Plaats en Heulebeek een landelijk karakter, met enkele boerderijen; de laatste jaren echter toenemende villabouw. Begraafplaats aangelegd in 1950-1951, met in de zuidhoek burgerlijk kerkhof voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen. Gietijzeren brug over de Heulebeek uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Het gedeelte ten noorden van laatstgenoemde beek vormt blijkens de Ferrariskaart (1770-1778) samen met de Plaats de oudste bebouwingskern van Ledegem. Ten westen getypeerd door rijhuizen van één à twee bouwlagen onder (geknikte) zadeldaken (nok parallel aan de straat). Ten oosten, neogotische pastorie (zie nummer 16) en het buitengoed "Het Peereboomhuis" (zie nummer 18). Nummer 11: café "'t kanon"; breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); verankerde, witgeschilderde baksteenbouw.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 1999


Relaties

 • Is deel van
  Ledegem
  Ledegem (Ledegem)

 • Omvat
  Hoekhuis
  Menenstraat 19 (Ledegem)

 • Omvat
  Landhuis Het Peereboomhuis
  Menenstraat 18 (Ledegem)

 • Omvat
  Levrouwhoeve
  Menenstraat 4 (Ledegem)

 • Omvat
  Neogotisch wegkapelletje
  Menenstraat 1 (Ledegem)

 • Omvat
  Pastorie
  Menenstraat 16 (Ledegem)