Schoutskruisestraat

Beschrijving

Lange, licht bochtige straat tussen de Abeelstraat en de Wingenesteenweg. Genoemd naar het "Schoutskruise" , geplaatst circa 1870.
Op de Atlas der Buurtwegen (1842) beschreven als "Chemin du Vliegende peerd au lieu dit Hennekens Moere, passant par le hameau 't Zwijntje" waarbij tevens de huidige Scheidingsstraat is opgenomen. Ook nog "Waterwal Straet", "Zwijntjens Straet" en "Veld Straet". Het korte wegdeel tussen de Westakkerstraat en de Wingenesteenweg maakt op de Atlas deel uit van de "Wyngene Straet" of "Chemin de Ruysselede à Wyngene".
De straat kruist de Klaphullebeek, op de Atlas "Banke beke" genoemd, op 19de-eeuwse kadasterplannen komt hier het toponiem "Bankere hoek" of "Bankershoek" voor (zie Smisseweg).

Landelijke weg met hoofdzakelijk verspreide hoevebouw zie de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques (ter hoogte van de nummers 8, 11 en 13) en de Ferrariskaart (1770-1778). Oudere boerderijsites met gebouwen opklimmend tot de 19de eeuw. Onder meer zie nummer 10 met woonhuis, volgens kadastergegevens herbouwd circa 1836 en met landgebouw van circa 1877. De hoeve nummer 15 staat aangeduid op de Atlas, het woonhuis is wellicht herbouwd in "1886" zie jaartal op de zijgevel, recente bijgebouwen.

Aanwezigheid tussen 1844 en 1972 van de "Lievensmolen" of "Leersnijdersmolen" naar de toenmalige eigenaars of "Sint-Pietersbergmolen". Bakstenen grondmolen gebouwd door Karel Lievens op een zanderige heuvel van 26 meter (de Sint-Pietersberg) ten zuiden van de Westakkerstraat in de zuidoosthoek van de parochie Doomkerke. De molenactiviteiten worden in 1955 stilgelegd, in 1972 wordt de molen ontmanteld en blijft enkel de kuip over. Deze is recent afgebroken. Wegens de aanwezigheid van enig reliëf wordt de omgeving in de volksmond "De berg(en)" genoemd.
Ter hoogte van huidig nummer 1 bevindt zich indertijd de herberg "De Landsman".

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1836/33, 1887/102.
  • BRAET M., Verklaring van de Ruiseleedse straatnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nummer 1, 2006, p. 31-32.
  • DEGUFFROY G., Foto's uit de oude doos, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 13, nummer 1, 1996, p. 44-45.
  • DEGUFFROY G., Ruiseleeds Molenrepertorium, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 14, nummer 2, 1997, p. 69-75.
  • DEGUFFROY G., DEPREDOMME J., Ruiseleedse plaatsnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nummer 4, 1993, p. 178, p. 180.
  • VAN WONTERGHEM E., Inventaris van de Ruiseleedse herbergen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 19, nummer 2, 2002, p. 60.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien