Savooien

Beschrijving

Rechte weg, vormt mede de grens tussen Ruiselede en Maria-Aalter en tevens Oost-Vlaanderen. Is de verderzetting van de Vagevuurstraat op grondgebied Wingene en vervolgt zuidoostwaarts als Hooggoed op grondgebied Maria-Aalter.

De 3 kilometer lange weg maakt deel uit van de aloude weg naar Gent die zich zuidoostwaarts splitst naar Oudenaarde. Op de Atlas der Buurtwegen (1842) beschreven als "Chemin du hameau Aeltres Hoeksken par le Cabaret het Kruiske à l'endroit dit Mispelaren Dyk" of "St Pieters Veld Straet".

Loopt naar het uiterste noordwestpunt van de gemeente Ruiselede waar de straat samenkomt met de Brugsesteenweg en in spievorm het Sint-Pietersveld afbakent.

Dit veld was vroeger heidegebied aansluitend bij het nabij gelegen Bulskampveld (zie Beernem). Het behoort eeuwenlang aan de Gentse Sint-Pietersabdij en wordt in het verslag van de rondreis Walter de Marvis in 1242 vermeld als "wastinam Sancti Petri". Het veld (en ook de aansluitende gebieden) wordt als één van de laatste woestenijen vanaf 1771 in cultuur gebracht. Dit houdt een strakke percelering in waarbij blokken worden afgezoomd eerst door eiken- en later door beukendreven.

Vanaf 1837 vestiging van een suikerfabriek waarvan de gebouwen vanaf 1848 ingericht als Rijksopvoedingsgesticht met bijhorende hoeve en landerijen (zie Bruggesteenweg nummers 128-134).

Het Sint-Pietersveld is bij M.B. van 24/06/2002 beschermd als landschap.

• Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, Archiefnr. W/01796.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nr. 854.
  • BRAET M., Rusleda 900 jaar. Een kroniek 1106-2006, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 22, nr. 4, 2006, p. 190-191.
  • DEGUFFROY G., DEPREDOMME J., Ruiseleedse plaatsnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nr. 4, 1993, p. 186.
  • HOSTE I., De Craccepays van Loveld tot Maria-Aalter, 1985, p. 12.
  • VAN BELLEGHEM D., Ruiselede. Van boerenstiel naar agro-economie, in UYTTENHOVE P. e.a., Recollecting Landscapes. Herfotografie, geheugen en transformaties 1904 – 1980 – 2004, Gent, 2006, p. 98-99.
  • VERHOUSTRAETE A., De rondreis van Walter de Marvis, bisschop van Doornik, in 1242, in Appeltjes van het Meetjesland, jg. 12, 1961, p. 238-239.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien