Geografisch thema

Veldkapellestraat

ID
12796
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12796

Beschrijving

Korte, doodlopende straat vertrekkend van de Predikherenstraat op grondgebied Wingene en verder gezet als landweg richting het Disveld (zie Brandstraat) op Doomkerke. De naam verwijst naar de veldkapel, een koortskapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, (in 1759 is sprake van een boomkapel). Deze ligt net over de grens op grondgebied Wingene (zie Wingene, Vagevuurstraat), aan de rand van de begraafplaats van het Rijksopvoedingsgesticht op het Sint-Pietersveld (zie Bruggesteenweg). De kapel bevindt zich op het kruispunt van de wegen naar Ruiselede, Beernem, Wingene en Maria-Aalter, wegens de verbreding van de Maria-Aalterstraat in 1962 werd de voordeur (nu achterzijde) van de kapel dichtgemetseld en in de huidige voorzijde (toen achterkant) aangebracht.

Tussen de Veldkapellestraat en de Lammersdam (zie Wingene) ligt de "Schobbejakshoogte", een afgegraven hoogte op de "Uitkant", de uiterste noordwesthoek van Ruiselede. Op de "Schobbejakshoogte" stond de galg van de heerlijkheid Sint-Pieters-Schalklede. "Scalclethe" wordt reeds vermeld in het "Liber Traditionum" (1042) van abt Wichard, waarin hij het bezit van de Sint-Pietersabdij beschrijft. en zou in Ruiselede de oudst bekende naam zijn.

In het Renteboek van de heerlijkheid Sint-Pieters-Schalklede is de straat aangeduid als "sant straete". Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat de wijde omgeving hier nog aangeduid als onontgonnen veldgebied, aansluitend bij het nabijgelegen Bulskampveld (zie Beernem).
Indertijd bevond zich hier nabij, op grondgebied Wingene, een gehucht Schobbejakshoogte. Dit wordt vermeld in de Atlas der Buurtwegen (1842) waar de huidige Lammersdam (zie Wingene) wordt beschreven als "Chemin du hameau Schobejakshoogte sur Wyngene au Cabaret Het Kruiske par la Chapelle dite Veldkapelleken" of "Veld Kapellekens Straet" en "Hoeke Straet".
Nagenoeg geen bewoning.

De Veldkapellestraat ligt in het Sint-Pietersveld (zie Sint-Pietersveldstraat en Bruggesteenweg nummer 128-134), bij M.B. van 24/06/2002 beschermd als landschap.

  • Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, Archiefnummer W/01796.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nummer 566.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nummer 854.
  • BRAET M., Verklaring van de Ruiseleedse straatnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nummer 1, 2006, p. 33.
  • DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 12, nummer 3, 1995, p. 121-123.
  • DEGUFFROY G., DEPREDOMME J., Ruiseleedse plaatsnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nummer 4, 1993, p. 186, p. 193-194.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Veldkapellestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12796 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.