Veldstraat

Beschrijving

Korte, doodlopende straat vertrekkend vanaf de Aalterstraat en uitgevend op de velden. Sluit aan op een voetwegel, achter de tuinen van de Aalterstraat lopend richting Waterboordstraat. Deze voetweg staat op de Atlas der Buurtwegen aangeduid als "Aeltreschen voetweg" en maakt deel uit van de binnenweg naar Aalter.
Tot het einde van de 20ste eeuw nog een onverharde weg, in 2004 heraangelegd zie huidig. Ter hoogte van het huidige nummer 15 komt het toponiem Paddegat voor wijzend op moerasgebied.

Woonstraat getypeerd door verkaveling met huizen overwegend uit de jaren 1950. Oudste bebouwing eventueel opklimmend tot het einde van de 18de eeuw zie nummer 2 en nummer 37, beide sites staan aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).
De aanwezigheid van een kapel op het eind van de straat houdt verband met de nabijgelegen melkerij (zie Waterboordstraat nummer 2).

• DEPREDOMME J., Foto's uit de oude doos: Veldstraat te Ruiselede, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 1, nummer 2, 1984, p. 82.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien