Vossenholstraat

Beschrijving

Landelijke, gedeeltelijk onverharde, gedeeltelijk geasfalteerde weg, verbindt in een wijde bocht de Axpoelmolenstraat met de Wantestraat. Genoemd naar de heerlijkheid en pachthoeve "Goed ten Vossenberghe" (zie nummer 18). De oorsprong van de naam heeft wellicht te maken met de aanwezigheid van vele vossen die op de eenzame heidegronden leefden.

Ten noorden van de weg bevinden zich de Wantebeek met meersen en bossen die zich uitstrekken tot over de grens met Aalter (Oost-Vlaanderen). Dit grensgebied omvat onder meer het * Schoonbergbos-Slangenbossen (zie Kruiskerkestraat), bij M.B. van 07/02/1996 beschermd als landschap. Het valleigebied met het Schoonbergbos-Slangenbossen behoort tot de ankerplaats Schoonbergbos-Vorte Bossen-Wantebeek en Hoogveld en is gesitueerd binnen de omvattende relictzone Oude Veldgebieden Hoogveld-Blekkervijver-Bulskampveld.

Op de Atlas der Buurtwegen (1842) beschreven als "Chemin de la ferme dite Vossenholle au Moulin dit Axpoel Molen par l'endroit dit Hiltgeweer" of "Vossenhol Straet". Vroeger ook nog "Papstraat" genoemd. In 1938 met grint bedekt en in 1957 gedeeltelijk geasfalteerd.

Hoofdzakelijk verspreide hoevebouw zie de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques (ter hoogte van de nummers 3, 7, 10, 12, 16, 18) en de Ferrariskaart (1770-1778). Oudere boerderijsites met recentere of vernieuwde gebouwen. Oudste bebouwing, eventueel teruggaand tot de 18de eeuw, terug te vinden bij de hoeve "Goed ten Vossenberghe" (zie nummer 18).
Aanwezigheid van enkele nu verdwenen herbergen, "Den Achtkante" (ter hoogte van nummer 11) en "De Vlasbloem".

• Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, Archiefnummer W/01029.
  • DEPREDOMME J., Vijftig jaar geleden: Dubbel gouden jubileum in de Kruisbergstraat, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 1, nummer 2, 1984, p. 72.
  • MUYS C., Een hoeve naderbij bekeken: Vossenholle, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 7, nummer 3, 1990, p. 107, p. 114-115.
  • VAN WONTERGHEM E., Inventaris van de Ruiseleedse herbergen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 19, nummer 2, 2002, p. 60.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien