Wantestraat

Beschrijving

Lange, licht bochtige weg tussen de Aalterstraat en de Kruiskerkestraat. Met want (= omheining) kan een schutting rond landerijen bedoeld zijn. De oude oppervlaktemaat daghwandt kan evenwel ook een verklaring zijn. In 1699 wordt melding gemaakt van de herberg "Het Lippens Want", eertijds gelegen op het kruispunt met de Klaphullestraat en de Kruiskerkestraat. In 1704 wordt de herberg met hoeve "De Wante" (ter hoogte van Kruiskerkestraat nummer 2) genoemd als opvolger van "Het Lippens Want". Een tweede herberg "Het Spekelboor" is eveneens verdwenen.
Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier het gehucht "Wantenhoeck" aangeduid, de weg is als dreef getekend. Op de Atlas der Buurtwegen (1842) beschreven als "Chemin du cabaret het Spekelboor au Cabaret de Wante" of "Wante Straet".

Ten noorden van het kruispunt met de Kruiskerkestraat loopt de Wantebeek, op de Ferrariskaart "Veldt Beke" genoemd. Op de Atlas der Buurtwegen (1842) staat "Wantebeke". De beek vloeit door drassige weiden en wordt door meerdere beekjes gevoed.
Het kruispunt met de Axpoelmolenstraat en de Zandstraat wordt aangeduid als "Kwakkel".
In 1621 is er sprake van een houten fort gebouwd tegenover de herberg "De Wante" (nu verdwenen) in het kader van de Tachtigjarige Oorlog. Op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques aangeduid als "d'Ersgat" (of aarsgat = ondereind van een gevelde boom).

Van oudsher landelijke straat met verspreide hoevebouw. Op de Grenskaart staan enkele huizen afgebeeld (ter hoogte van de nummers 12, 14, 18-20, 26). Oudste bebouwing kan in kern opklimmen tot de 18de eeuw (zie nummer 22). De hoeve nummer 22, afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830), is volgens kadastergegevens circa 1963 uitgebreid.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1963/36.
  • BRAET M., Het Ruisleeds Veld: parochie met een boeiend verleden, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 14, nummer 3, 1997, p. 110-111.
  • BRAET M., Rusleda 900 jaar. Een kroniek 1106-2006, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nummer 4, 2006, p. 180.
  • HOLLEVOET F., Het fort in Ruiselede, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 5, nummer 1, 1988, p. 26-32.
  • SILVERSMET T., De herberg De Wante, 1699-1815, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 1, nummer 1, 1984, p. 13-15.
  • VAN WONTERGHEM E., Inventaris van de Ruiseleedse herbergen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 19, nummer 2, 2002, p. 58, p. 60.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien