Geografisch thema

Waterboordstraat

ID
12801
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12801

Beschrijving

Korte doodlopende straat vertrekkend van de Aalterstraat en uitgevend op de weiden ten noorden van de dorpskern. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1842) getekend als verbindingsweg tussen de Aalterstraat en de Veldstraat. Op de Atlas der Buurtwegen aangeduid als "Aeltreschen Voetweg" aan de westkant aansluitend op de nog steeds bestaande voetweg "de la rue de Bruges au Sentier à Aeltre" ook "Bordeau Straetje" genoemd en lopend achter de tuinen van de Bruggestraat. De volksmond spreekt van Berdauw, het Franse au bord de l'eau wordt uiteindelijk waterboord.
Op Ferraris en de Atlas is in het begin van de straat bebouwing. In de tuin van nummer 3 stond een lage driewoonst van het Klein Begijnhof zoals te zien op oude foto's (onder meer uit 1941).

Woonstraat en aanwezigheid van fabrieksgebouw (zie nummer 2). Op deze plaats kan eventueel de oude pastorie hebben gestaan.
Oudste bebouwing opklimmend tot het einde van de 19de eeuw (zie nummer 7). Begin van de straat met aaneensluitende bewoning verder vrijstaande huizen waaronder enkele woningen uit het interbellum onder meer nummers 11, 15, 35 (circa 1935).

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1935/5.
  • Beelden uit het oude Ruiselede, in De Roede van Tielt, jg. 3, nummer1, 1972, p. 55.
  • BRAET M., Verklaring van de Ruiseleedse straatnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nummer 1, 2006, p. 35.
  • CLAEYS M., Pompbuizen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 8, nummer 3, 1991 p. 133.
  • VANGAVER J., De Pastorij van Ruiselede, in Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Kortrijk. Handelingen. Nieuwe Reeks, Dl. XXIV, 1950-51, p. 167-170.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Complex van stoommelkerij en stoomwasserij

  • Is deel van
    Ruiselede


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Waterboordstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12801 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.