Bochtige straat, vertrekt van de Pontstraat, maakt een bocht van 90° graden en loopt verder noordwaarts tot aan de Abeelstraat. Vormt gedeeltelijk de grens met Kanegem, waar de straat Zwijntjesstraat wordt genoemd. Westelijke aftakking, op Kanegems grondgebied verder gezet als Ervestraat. Van zuid naar noord kruist de straat de Poekebeek en de Vlaagtbeek.
Naam eventueel afkomstig van de hoeve "Groot Watervalle" gelegen net over de grens met Kanegem (zie Kanegem, Tielt, Kleine Ruiseledestraat). De literatuur vermeldt evenwel de aanwezigheid van een kleine, nu verdwenen hoeve (nog slechts een ruïne in 1950) tussen het gehucht De Koten op het kruispunt met de Oude Tieltstraat en de Kleine Ruiseledestraat en de Oude Wal (zie Kanegem). Dit kruispunt wordt op de kaart van Ferraris (1770-1778) ook nog "Vlaeghthoeck" genoemd. Op oude kaarten echter is geen hoeve met omwalling terug te vinden. Voorts is er volgens De Flou in 1339 sprake van ene Aernoud van Waterwalle te Ruiselede. Op de Atlas der Buurtwegen (1842) beschreven als "Chemin du Vliegende peerd au lieu dit Hennekens Moere, passant par le hameau 'tZwijntje" of "Waterwal Straet", "Zwijntjes Straet" en "Veld Straet".
Landelijke straat met van oudsher verspreide bewoning zoals te zien op de Ferrariskaart. Hoofdzakelijk hoevebouw waarvan de oudste kan opklimmen tot het einde van de 18de eeuw (eventueel zie nummers 26, 28). Op de kaart met de schutkring voor de koeplaag van 1774 staan meerdere hoeves aangeduid (ter hoogte van de nummers 4, 6, 8, 10, 12, 16, 18, 20, 22 en 30). Heden zijn de meeste boerderijen vernieuwd of verbouwd.
Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)