Woestestraat

Beschrijving

Korte, doodlopende aftakking, ten noorden van de Kruisbergstraat. De omgeving van de Kruisbergstraat, Woestestraat en Zandberg wordt ook het Achterste Veld genoemd en maakt deel uit van het Parochieveld (zie Parochieveldstraat). De naam, gegeven vanaf de tweede helft van de 20ste eeuw, is afkomstig van de heerlijkheid Woeste, een leen van de Oudburg te Gent. De straat ligt tot de grenswijziging van 1804 (zie Krommekeerstraat) op het grondgebied van Aalter. De straat volgt het verloop van een perceelsgrens met aan de westzijde enkele huizen zoals te zien op het primitief kadasterplan (circa 1830). In deze straat bevond zich vroeger de herberg "De Pluime".

Woonstraat met hoofdzakelijk huizen uit het laatste kwart van de 20ste eeuw. Oudste bebouwing eventueel opklimmend tot het begin van de 19de eeuw of ouder (zie nummer 18).

• VAN WONTERGHEM E., Inventaris van de Ruiseleedse herbergen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 19, nummer 2, 2002, p. 60.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien