Zandberg

Beschrijving

Korte straat, loopt in een lus van en naar de Kruiskerkestraat boven op de "Zandberg". Op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques staat de "Zandberg" als "Cruusschen ofte halterschen berch", aangeduid. Eerstgenoemde naam van de berg houdt verband met de aanwezigheid van het "Zandbergkruis" (zie Zandbergstraat), westelijk gelegen van de "Zandberg". Beide namen, "de Cruusschen oft halterschen berch", komen in de loop van de 17de eeuw nog een enkele keer voor. In de 18de eeuw wordt enkel nog "Aelterschen berghe" gebruikt, evenals op de Atlas der Buurtwegen (1842), op de stafkaart van 1968 nog als "Aalterse Berg" genoteerd.

Tussen 1900 en 1960 wordt de berg een vijftal meter afgegraven, onder meer door de bevolking die het zand voor allerlei bouw- en ophogingswerken gebruikt. De berg wordt in de volksmond sedertdien ook "Zandberg" genoemd, een naam die vanaf 1981 officieel in voege geraakt.

Woonstraat, hoofdzakelijk met lage woningen uit de 19de eeuw (nummers 1, 4). Ter hoogte van nummer 12 (zie nummers 8-16) was tussen 1821 en circa 1884 een veldschool gelokaliseerd.

• BRAET M., Het Ruisleeds Veld: parochie met een boeiend verleden, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 14, nummer 3, 1997, p. 113.
  • BRAET M., Rusleda 900 jaar. Een kroniek 1106-2006, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nummer 4, 2006, p. 197.
  • BRAET M., Verklaring van de Ruiseleedse straatnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nummer 1, 2006, p. 35-36.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien