Zandstraat

Beschrijving

Rechte straat die de Wantestraat met de Zandvleugestraat verbindt. Vóór het asfalteren een zanderige landweg. De straat maakt indertijd deel uit van de Diksmuidse Boterweg , een oude handelsweg tussen Wingene en Ruiselede, zeker teruggaand tot de late middeleeuwen. Op grondgebied Ruiselede volgt het oude tracé een deel van de Klaphullestraat, Zandvleugestraat, Zandstraat en Axpoelmolenstraat. Dat het hier een Romeinse weg betreft die Gent over Diksmuide met Kassel zou hebben verbonden is zuiver hypothetisch.

De oudste vermelding dateert van 1548 als "den dixmuytschen wech loop daer deure" en in 1587 "lancx de Watermuelene van Axpoele duer de meersschen tot aenden Ghendschen Wech loopende naer Dixmuyde".

Op kadasterplannen (primitief kadasterplan, circa 1830 en 1910) "Binne straat" genoemd. Vormt op de Atlas der Buurtwegen (1842) een geheel met de huidige Axpoelmolenstraat, aangeduid als "Chemin du Moulin dit Zandvleugemolen au Axpoelmolen" of "Axpoel Molen Straet".
De straat staat zonder bebouwing getekend op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques. Op het kruispunt met de Wantestraat en Axpoelmolenstraat komt op de kaart het toponiem "'t Varentgat" voor.

Verspreide bewoning zie de Atlas der Buurtwegen. Oudste bebouwing wellicht opklimmend tot het begin van de 19de eeuw (zie nummers 8-10). Nabij de Wantestraat enkele huizen uit de jaren 1990.

Op het kruispunt van de Wantestraat en de Axpoelmolenstraat aanwezigheid, zeker vanaf 1900 van de nu verdwenen herberg en kruidenier "De Kwakkel" (ter hoogte van nummer 20). Op het kruispunt staat het "Kruis aan de Kwakkel", opgericht in 1982 (zie Wantestraat).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1910/4.
  • DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 12, nummer 3, 1995, p. 143.
  • VAN WONTERGHEM E., Inventaris van de Ruiseleedse herbergen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 19, nummer 2, 2002, p. 60.
  • VERMEULEN F., HAGEMAN B., Opgravingen te Ruiselede Poelvoorde 1996, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 14, nummer 1, 1997, p. 6-7.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien