Zandvleugestraat

Beschrijving

Kronkelende landweg tussen de Schietspoelstraat en de Klaphullestraat. Naamgeving refereert naar het iets hoger gelegen zanderig gebied (een vleuge of vlug is een kleine vlakte met stuifzand).

De straat maakt indertijd deel uit van de Diksmuidse Boterweg , een oude handelsweg tussen Wingene en Ruiselede, zeker teruggaand tot de late Middeleeuwen. Op grondgebied Ruiselede volgt het oude tracé een deel van de Klaphullestraat, Zandvleugestraat, Zandstraat en Axpoelmolenstraat. De hypothese als betreft het een Romeinse weg die Gent over Diksmuide met Kassel zou hebben verbonden is op geen enkele grond gebaseerd.

De oudste vermelding dateert van 1548 als "den dixmuytschen wech loop daer deure" en in 1587 "lancx de Watermuelene van Axpoele duer de meersschen tot aenden Ghendschen Wech loopende naer Dixmuyde".

Oude landelijke weg, staat op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques. In de Atlas der Buurtwegen (1842) beschreven als "Chemin du Cabaret dit Schietspoel par le Moulin dit Zandvleugmolen au Cabaret de Wante" of "Zand Vlug Straet".

De site "Poelvoorde" (zie nummer 12) is een restant van de heerlijkheid "Poelvoorde-Stoppenberghe" met nog bewaarde omwalling en woonhuis met datum 1777 maar in kern opklimmend tot de 15de-16de eeuw.

De molen (opgericht in 1442 en afgebroken in 1933) van de heerlijkheid, de "Poelvoordemolen" of "Zandvleugemolen", staat eveneens afgebeeld op de Grenskaart, hier genoteerd als "poelvoorde muellene". Ook de naam "Stoppenberghemolen" of "Matthuszemeulen" wordt gebruikt. In de jaren 1980 ook met herberg "'t Schuurke".

Landelijke weg met hoofdzakelijk verspreide hoevebouw zie de Grenskaart (ter hoogte van de nummers 3, 12, 16), de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen. Oudere boerderijsites met gebouwen opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw (zie nummer 12), meestal nieuwe of vernieuwde gebouwen.
Sedert 1910 aanwezigheid van de "Braetskapel" .

• Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nummer 2765.
  • BRAET A., Ruiselede in moeilijke tijden (1550-1600). Sociaal-economische schets, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 18, nummer 3, 2001, p. 124.
  • DEGUFFROY G., Ruiseleeds Molenrepertorium, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 14, nummer 2, 1997, p. 77-80.
  • DEGUFFROY G., DEPREDOMME J., Ruiseleedse plaatsnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nummer 4, 1993, p. 182.
  • DEPREDOMME J., Ruiseleedse gebouwen en plaatsnamen op de Grenskaart van 1627, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 2, nummer 2, 1985, p. 87-92.
  • VERMEULEN F., HAGEMAN B., Opgravingen te Ruiselede Poelvoorde 1996, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 14, nummer 1, 1997, p. 3-17.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien