Plaats

Beschrijving

Dorpsplein en kerkomtrek; ten Noorden van de kerk overgaand in straat, aansluitend bij de Stationsstraat en de H. Verriestlaan.

De kerkomtrek was ten Zuiden onbebouwd; de laatste jaren [1999] echter toenemende villabouw aan de Menenstraat.

Sociaal gevarieerde woonfunctie met burger- en arbeidershuizen. Voormalige handelspanden en cafés, onder meer "in den Toren" (nr. 2/ Menenstraat), "Paradijs" (cf. nr. 32) en "Cecilia" (nr. 37).

Ten Noorden van de kerkomtrek en in de straat lintbebouwing voornamelijk bestaande uit breedhuizen van twee à drie traveeën en één, anderhalve of twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Arbeiderswoningen onder meer in steegjes rechts van nr. 21 en rechts van nr. 37 (cf. nrs. 39-41).

Eenvoudige doorsnee-architectuur uit de tweede helft van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Eenheidsbebouwing uit eerste kwart 20ste eeuw: onder meer nrs. 22-24; nrs. 28-30 kleine burgerhuizen met typerende granitolateien.