Weverijstraat

Beschrijving

Smal doodlopend zijstraatje aan de zuidzijde van de Kouterstraat. Benaming verwijzend naar het voormalig textielbedrijf de N.V. Zeelsche Weverij, opgericht in april 1927 en gesloten in 1957. De voormalige bedrijfsgebouwen in binnenblok met bakstenen schoorsteen lopen door tot aan de Van Hesedreef 51, 51A en zijn inmiddels grotendeels herbestemd. Het bijhorende villaatje (nummer 16) dat door architect Adolf Keppens gelijktijdig met de fabriek en de burelen werd ontworpen, bleef bewaard. Straat voorts met een aantal eenlaagse arbeidershuisjes van drie traveeën (nummers 1 en 3) en van twee traveeën (nummers 4 en 10). Vooraan op de hoek met de Kouterstraat, de voormalige feestzaal van het in 1928 opgerichte "Volkshuis".

• TROCH J., NV Zeelsche Weverij, Weverijstraat, Zele, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 5, 1973-1974, p. 43-44.