Teksten van Delaerestraat

Ieper-Delaerestraat (2014) ()

Korte straat van de Janseniusstraat, ten noorden van de Sint-Maartenskerk, tot de Surmont de Volsbergestraat. De straat is genoemd naar kanunnik Camiel Delaere (1860-1936), die zich tijdens de Eerste Wereldoorlog verdienstelijk maakte door de redding van talrijke kunstwerken uit de Ieperse kerken, deken vanaf 1920.

De Delaerestraat loopt ten oosten van het rechthoekige (Koningin) Astridpark en vormt de pendant van de (deken François) De Brouwerstraat ten westen van dit park. Deze gekasseide straten werden na de Eerste Wereldoorlog nieuw aangelegd, als begrenzing van de toen vergrote vooroorlogse "Openbare Hof" waarop de burgerwoningen uitzien.

Het formeel aangelegde Astridpark - naamgeving sinds 1938, confer plaatsing in dat jaar van bronzen beeld van de Koningin Astrid, gesigneerd War van Asten (Arendonk, 1888-Elsene, 1958) - gaat terug op de "Openbare Hof", zoals de tuin van het vroegere Bisschoppelijk Paleis (in de 19de eeuw omgevormd tot gerechtsgebouw) werd genoemd sinds de Franse Revolutie. Na de Eerste Wereldoorlog werd met het oog op de parkaanleg en een beter perspectief op de Sint-Maartenskerk, het Bisschoppelijk Paleis niet herbouwd.

De Delaerestraat wordt gekenmerkt door een aaneengesloten bebouwing van geelbakstenen breedhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. De wederopbouwhuizenrij dateert gedeeltelijk pas uit de jaren 1930: onder meer nummers 5-6, een samenstel van twee burgerwoningen met brede getrapte dakvensters, is volgens de bouwaanvraag in 1939 ontworpen door architect H. Viane (Ieper). Het hoekperceel bij de Janseniusstraat is honderd jaar na de Eerste Wereldoorlog nog steeds onbebouwd. Nummers 1-2: samenstel in spiegelbeeldschema en op een verhoogde begane grond, gevat onder een deels leien mansardedak; kenmerkend zijn het verzorgde metselwerk met spiegels en de hoge deuren met bovenlicht. Nummers 3-4: samenstel in spiegelbeeldschema, centrale dakkapel met lage puntgevel, rechthoekige muuropeningen onder lateien.

• Ieper, Stadsarchief, 874.1, 17.

Auteurs:  Vanneste, Pol

Deken Delaerestraat ()

Respectievelijk ten westen en oosten van het grosso modo rechthoekig Koningin Astridpark, tussen de Surmont de Volsberge- en de Janseniusstraat, ten noorden van de Sint-Maartenskerk. Genoemd naar twee bekende Ieperse dekens; tijdens de Eerste Wereldoorlog maakte kanunnik Delaere zich onder meer buitengewoon verdienstelijk door de redding van talrijke kunstwerken uit de Ieperse kerken. Nieuw aangelegd na de Eerste Wereldoorlog als begrenzing van de toen ook vergrote vooroorlogse "Openbare Hof" of de tuin van het voormalige Bisschoppelijk Paleis, later omgedoopt tot het Koningin Astridpark (zie Janseniusstraat, Vandenpeereboomplein, Kloosterpoort); het niet heropbouwen van het Bisschoppelijk Paleis tezamen met het afschaffen van de ten westen ervan gelegen vooroorlogse Kloosterplaats, maakte de huidige aanleg, wellicht ook in functie van een beter perspectief op de Sint-Maartenskerk, mogelijk. Gekasseide straten aan één zijde bebouwd met burgerwoningen uitziend op het beboomde park met formele aanleg en bronzen beeld van Koningin Astrid gesigneerd War van Asten, van circa 1939. Aan de parkzijde van de De Brouwerstraat: natuurstenen zuil met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind op sokkel voorzien van inscriptie "Wees gegroet Maria, 1944", ter hoogte van de gecanneleerde schacht; gaat terug op de classicistische pompconstructie oorspronkelijk gelegen op het kruispunt Boomgaardstraat / Burchtstraat, echter na restauratie overgebracht naar het centrale grasperk van de Kloosterplaats waar ze tot voor de Eerste Wereldoorlog prijkte. Hoewel deze voormalige pomp na de Eerste Wereldoorlog vermoedelijk niet verplaatst werd, is de huidige minder opvallende ligging te wijten aan vermelde nieuwe organisatie van de omgeving.

Historiserende wederopbouwarchitectuur. De huizenrij van de Delaerestraat lijkt gedeeltelijk pas uit de jaren 1930 te dateren: onder meer nummer 5, oorspronkelijk een eenheidsbebouwing met twee burgerwoningen, thans één woning, volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect H. Viaene (Ieper) van 1939; onbebouwd hoekperceel bij de Janseniusstraat. Vermeldenswaardig zijn twee niet uitgevoerde eenheidsprojecten uit de jaren 1930, met burgerwoningen en achterliggend werkhuis; respectievelijk in eclectische en modernistische bouwtrant; laatst genoemde naar ontwerp van architect J. Van Damme (?).

Basisbebouwing: breedhuizen van twee à drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Bouwmaterialen: baksteen; plint of sokkel van arduin, echter bij de De Brouwerstraat nummers 1, 2 van Atrechtse zandsteen. Eclectische gevelwanden. Onder meer eenheidsbebouwingen zie De Brouwerstraat nummer 1, en en nummers 3, 4 volgens bouwaanvraag respectievelijk naar ontwerp van architecten Ch. Pétein en P. Vanderheyden (Brussel) van 1922 en architect R. Speybrouck (Ieper) van 1922; brede lijstgevels doorbroken door middel van een risalietvormende schoudergevel (nummers 1, 2 met jaarstenen 1923) of dakvensters met trapgevel, en getypeerd door het gebruik van simili- en / of Euvillesteen voor de constructies van de muuropeningen.

• Stedelijk Archief Ieper, 874.1, 17.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine