Geografisch thema

Victor Maloustraat

ID: 12840   URI: https://id.erfgoed.net/themas/12840

Beschrijving

L-vormige straat in het landelijke gehucht Rukkelingen ten zuidwesten van het dorpscentrum, gekarakteriseerd door de inplanting van het Kasteel van Rukkelingen, een hof van plaisantie met omringend park en in de onmiddellijke omgeving een concentratie van enkele hoevecomplexen. Huidige straatbenaming naar Victor Malou (1888-1918), die sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog als kapitein van een regiment grenadiers.

De benaming Rukkelingen wordt vrij algemeen beschouwd als één der oudste toponiemen van de gemeente, volgens J. Lindemans ontstaan als een landbouwnederzetting van Saksische herkomst (zevende - achtste eeuw). Op de Ferrariskaart van 1771-1777 profileert Rukkelingen zich als een kleine woonconcentratie met een drietal hofsteden en enkele kleine huisjes rondom een rechthoekige, beboomde dries. De vroegere kapel van Rukkelingen, één van de negen dochterkerken van de Sint-Pieterskerk, was gelegen tussen het oude kasteel van Rukkelingen, Bosveldbaan 51 en het huidige VRT-zendstation, Victor Maloustraat 80.

 • Ons erfgoed in woord en beeld, Themanummer, in Lewe, jaargang 25, nummers 2-3-4, 2006, p. 59-61.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Van Damme M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2008


Relaties

 • Omvat
  Aaneengesloten hoevecomplex

 • Omvat
  Langgestrekte hoeve

 • Omvat
  Park van het Nieuw Kasteel van Rukkelingen

 • Omvat
  Zendstation

 • Is deel van
  Sint-Pieters-Leeuw