Rollegemstraat

Beschrijving

N.O.-uitvalsweg aansluitend bij de Plaats en de Menenstraat, en verbinding van de dorpskom met Rollegem-Kapelle. Getypeerd door lintbebouwing gr.m. van na 1844 (Atlas der Buurtwegen), overgaand in verspreide hoevebouw. Vooraan in de straat rustoord "Rustenhove" (nrs. 13-17), met blikvangende kapel van 1957 n.o.v. architect Tourlamain (Varsenaere).

Dominerende woonfunctie. Burger- en arbeiderswoningen; toename van handels- en dienstenpanden naar het centrum toe, o.m. gemeentehuis (cf. nr. 33). Voormalige brouwerij Peirsegaele, nu drankenopslagplaats (cf. nr. 69).

Basisbebouwing: breedhuizen van een à twee bouwl. onder pannen zadeldaken, uit XIX B en XX A. Achterin gelegen boerenarbeidershuis nr. 51 klimt mogelijk op tot XVIII B of XIX a (cf. infra).

Doorsnee-architectuur uit XIX B en XX A. Bakstenen lijstgevels, sporadisch beschilderd of met gebruik van sierbaksteen. Nr. 69 uitzonderlijk bepleisterd (cf. infra). Nrs. 64-70: oorspronkelijk een lage eenheidsbebouwing uit XIX B, met arbeidershuisjes onder zadeldak (n // straat); tandlijst met dropmotief en aangepaste muuropeningen. Bebouwing uit XX a, o.m. tengevolge van beschadiging of vernieling van enkele panden tijdens W.O. I. Nrs. 25-29 in 1920 wederopgebouwd n.o.v. E. Apers (Roeselare), handels- en arbeidershuizen met regionalistische inslag; nieuwe parementen met uitzondering van nr. 25.

R.A., D.V.G., 9041.