Geografisch thema

Kerkplein

ID
12861
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12861

Beschrijving

Aangelegd ter plaatse van het voormalige kerkhof. Sinds 1896 en dit tot de fusie van 1977 zogenaamd Gemeenteplaats, nadien gewijzigd in Kerkplein. Grosso modo rechthoekig plein met inplanting van de parochiekerk toegewijd aan Jan Ruusbroec en Onze-Lieve-Vrouw, in gebruik genomen in 1896 ter vervanging van een oudere kerk met omringend kerkhof dat werd opgeheven bij K.B. van 9 november 1896; al in 1893 was een nieuw kerkhof in gebruik genomen aan de Groot-Bijgaardenstraat.

Ter plaatse van het huidige nummer 1 bevond zich voorheen het gemeentehuis, zie oude prentkaarten. Thans grotendeels omgevormd tot parkeerplaats met groenvoorziening. Ter gelegenheid van het Ruusbroecjaar naar aanleiding van de 600e verjaardag van het overlijden van Jan Ruusbroec (2/12/1381), werden op 6 september 1981 drie linden geplant, tegelijkertijd werd in de muur van de kerk een bladvormige gedenkplaat van Spaanse witte steen aangebracht, een ontwerp van Lucien Bertrand, zie signatuur. De pleinwanden vertonen een heterogene twintigste-eeuwse bebouwing; het pand nummer 16 op de hoek met de Paul Gilsonstraat is gesigneerd "P. Hollemans / arch. 1939" en vertoont een karakteristiek volume en gevelparement voor die periode. Op het einde van de jaren 1990 werden de woningen op de hoek met de Kerkstraat gesloopt om plaats te maken voor sociale woningen van de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting waarvoor de eerstesteenlegging gebeurde op 26 februari 1999, eerste fase in de geplande dorpskernvernieuwing van Ruisbroek.

 • DULLEKENS L., PATERNOSTER A. en VANDENBOSCH A., Ruisbroek, wegen en straten, in Lewe, jaargang 18, nummers 3-4, 1999, p. 45-49.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Van Damme M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuizen

 • Omvat
  Dorpswoningen

 • Omvat
  Dorpswoningen

 • Omvat
  Monument voor de gesneuvelden

 • Omvat
  Parochiekerk Jan Ruusbroec en Onze-Lieve-Vrouw

 • Omvat
  Pastorie Jan Ruusbroec en Onze-Lieve-Vrouwparochie

 • Omvat
  Woningen

 • Is deel van
  Ruisbroek


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kerkplein [online] https://id.erfgoed.net/themas/12861 (Geraadpleegd op )