Pieter Cornelisstraat

Beschrijving

Benaming van 1938, ontleend aan Pieter Cornelis, burgemeester van Ruisbroek in de periode 1914-1941. De eerste vermelding van deze straat dateert van 1925 toen het "Pollewegske" tot straat werd omgevormd. De eerste 24 huizen werden volgens literatuurgegevens opgetrokken in 1930 door de huisvestingsmaatschappij de "Ruisbroekse Haard", het jaar nadien gevolgd door 16 eengezinswoningen en 12 appartementen op de hoeken met de Jan Ruusbroecstraat, zie ook gemeente-inleiding. Het hele ensemble werd echter al in 1930 ingetekend op het kadaster. De oneven zijde bestaat tot op vandaag uit twee reeksen van homogene arbeidershuizen die ter hoogte van de Jan Ruusbroecstraat verbroken worden door symmetrisch uitgewerkte flatgebouwen.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling VII (Ruisbroek), 1930/20.
  • DULLEKENS L., PATERNOSTER A. en VANDENBOSCH A., Ruisbroek, wegen en straten, in Lewe, jaargang 18, nummers 3-4, 1999, p. 28.